Търсене
Close this search box.

Обръщение на Декански съвет на Физическия факултет

Уважаеми колеги, 
Войната в Украйна и произтичащите от нея санкции към Руската Федерация са темите, които в последната седмица определят обществения интерес. Потресаващите кадри от зоните на военни действия естествено будят силни емоции. Всичко това засяга и колегията на Факултета и ни кара днес да се обърнем към вас. Смятаме, че трябва да заявим, че Физическият факултет на СУ осъжда военните действия, както и не приема всякаква друга форма на агресия като средство за разрешаване на конфликти. Насилието изобщо противоречи на принципите, върху които се е изграждала науката в продължение на столетия и като учени призоваваме всички да търсят истината посредством цивилизовани дискусии и привеждане на аргументи. Приемаме наложените широкомащабни санкции като средство за незабавно спиране на войната. Ето защо, като граждани на Европейския съюз, занимаващи се професионално с физика, подкрепяме декларацията на Европейското физическо дружество (EPS), надявайки се наложените ограничения да са временни.

Войната и последствията от нея ще донесат страдания за всички, в това число и за нашата малка общност. Осъзнавайки изключителната ситуация, в която се намира светът в момента, призоваваме колегите от Физическия Факултет да запазят професионалния и толерантен тон на общуване помежду си и да се да се въздържат от изказване на крайни политически мнения. Последното едва ли би спряло войната, но със сигурност ще доведе до ненужна ескалация на
напрежението и омразата и тяхното разпространение в колегията ни, която трябва да продължи да съществува и след края на войната. Призоваваме всички колеги, поотделно или заедно, да съсредоточим гражданската си енергия в оказване на помощ на невинно страдащите в конфликта. Готови сме да подкрепим всяка подобна инициатива.

Декански съвет на Физическия факултет:
проф. дфзн Георги Райновски
проф. дфзн Радослав Рашков
проф. дфзн Мирослав Абрашев
проф. дфзн Асен Пашов
доц. д-р Петко Недялков
д-р Виктор Гущеров