Търсене
Close this search box.

Проф. Клаас Бергман бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържество, коeто се състоя в Аулата в Ректората, проф. Клаас Бергман бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по предложение на Физическия факултет и за активното му сътрудничество с факултета.

Церемонията бе открита от декана на Физическия факултет проф. дфзн Георги Райновски, който представи проф. Бергман и подчерта, че професорът от Техническия университет Кайзерслаутерн, който е бил чест гост на Софийския университет, има значително по обем и качество сътрудничество с български учени, изразяващото се в 30 съвместни публикации и три съвместни големи европейски проекта

Заместник-ректорът на Софийския университет акад. проф. дфзн доц. д-р Николай Витанов удостои проф. Клаас Бергман със званието „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет.

В академичното си слово, озаглавено „Наука с колеги от Източна Европа – за това как възникна“ проф. Бергман разказа за интегрирането на страните от бившия съветски блок в европейското научно пространство след демократините промени в края на XX век.

Проф. Клаас Бергман благодари сърдечно на ръководството на Софийския университет, на деканското ръководство на Физическия факултет и на своите колеги за оказаната му голяма почит.