Търсене
Close this search box.

ПРОЛЕТЕН ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ ВЪВ ФИЗИЧЕСКИЯ ФАКУЛТЕТ НА СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ

Пролетният ден на отворените врати във Физическия факултет на СУ „Св. Кл.Охридски“  се проведе на 22 април 2023 г. с подкрепата на проект K-TRIO 6, финансиран от Европейския съюз по програма Дейности „Мария Склодовска-Кюри“, и активното участие с демонстрации на фондация „Университет за деца“.

От 11 до 15 ч. във фоайето на сграда А започнаха да текат демонстрации на физични експерименти на няколко щанда. На един от тях, доц. Христина Андреева показа как някои хранителни продукти и напитки флуоресцират (излъчват светлина) при облъчване с виолетова светлина от лазер. Демонстрацията беше

съпроводена с обяснение как спектроскопските методи се използват за характеризация на качеството на хранителните продукти. На щанд под надслов „За и чрез светлина… Експериментирай сам“  Студенти от университетския клон на Optica презентираха забавни вълнови явления в експерименти, които се изпълняваха и наблюдаваха от посетителите Щандът „Забавни физични експерименти“ инж.-физик Тома Томов, в колаборация с двама студенти демонстрираха разнообразни занимателни опити от почти всички фундаментални области на физиката: механика, термодинамика, електромагнеитизъм, трептения, вълни и оптика. Студенти от специалност „Астрофизика, метеорологи и геофизика“, организираха специален щанд по геофизични явления, който бе съпроводен със симулации на земетресения и богат илюстративен материал (постери и презентации). Голям интерес предизвика и щандът на гостите от фондация  „Университет за деца, които показаха впечатляващи демонстрации на експерименти за всички възрастови групи.