Търсене
Close this search box.

Успехи на българските представители на европейската олимпиада по експериментални науки

Европейската олимпиада по експериментални науки EOES 2023 се проведе от 29 април до 6 май 2023 г. в столицата на Латвия Рига. Олимпиадата е наследник на Олимпиадата по природни науки на Европейския съюз, с проведени досега 19 издания в различни европейски държави. През настоящата година участваха 45 отбора – по два отбора от 22 държави-членки на Европейския съюз, както и един гостуващ отбор от Украйна. Съгласно регламента на олимпиадата, всеки отбор се състои от по трима ученици на възраст не повече от 17 години. Учениците от нашите отбори са класирани за участие въз основа на националните олимпиади по химия и биология и на националното Есенно състезание по физика, което спомага за успешното решаване на комплексните мулти- и интер-дисциплинарни изследователски задачи, които се дават на EOES.

В задачите от първия състезателен ден учениците решаваха задачи, вдъхновени от предстоящия през лятото фестивал на песните и танците на Латвия. Те изследваха калоричността на различни храни, как енергията от храната достига до мускулите, за да можем да танцуваме, и анализираха ролята на ензимите в мускулния метаболизъм. Освен това, описваха и създаваха източници на звук и резонатори като модел на ларинкс и устна кухина, за симулация на гласни звукове, с което симулираха възпроизводството на човешка реч и нейното разпознаване. Във втория тур задачите бяха посветени на възможностите на високотехнологични парникови съоръжения за хидропонно отглеждане на краставици. Изследванията при тази задача бяха насочени към определяне на параметрите на водата и подхранващия разтвор, изследване на движението на водата в растенията, моделиране на хидропонната система и изследване на нейните параметри за отглеждане на краставици по възможно най-ефективен начин.

Отборът на десетокласниците Лора Димитрова Лукманова (физика) – Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, Стоян Николаев Добрев (химия) и Александър Борисов Владимиров (биология) – и двамата от Национална природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“ беше награден със сребърни медали, а бронзови медали заслужиха десетокласниците Рая Ивова Шикова (физика) – ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, гр. Габрово, Стефан Николаев Спасов (химия), Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ и Александра Чавдарова Николова (биология) от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ Бургас. Ръководители бяха: д-р Христина Андреева (физика, координатор за България, СУ „Св. Климент Охридски“ и Институт по електроника на БАН), д-р Калина Пачеджиева (биология, СУ „Св. Климент Охридски“) и Владимир Цветков (химия, ЧСУЧП „Абрахам Линкълн“).