Търсене
Close this search box.

Физическият факултет откри академичната 2023/2024 учебна година

С „Добре дошли!“ проф. дфзн Георги Райновски, Декан на Физическия факултет, откри учебната академична 2023/2024 година. Официално приветствие от името на Ректорското ръководство отправи доц. д-р Анета Антонова, зам.-ректор по учебната дейност – ОКС „Бакалавър“ и ОКС „Магистър“. Тя подчерта, че първокурсниците започват следването си в една важна година, в която Алма Матер чества своя 135-годишен юбилей, както и в юбилейна за Физическия факултет година.

Физическия факултет освен водещо място за обучение по физика във всички степени на висшето образование, е и място, където иновациите и предният фронт на науката срещат студентите още от първите курсове. За да подчертае ролята на физиката като основа за нашия живот, приветствено слово изнесе проф. дфзн Иван Лалов. Проф. Лалов е един от доайените на преподавателската общност, бил е декан на Физическия факултет (1991-1993), ректор на Софийския университет (1993-1999), служебен министър на образованието, науката и технологиите в периода февруари-май 1997 г.

След тържествените приветствия, проф. Райновски представи зам.-деканите и ръководителите на катедри. Информация за Факултетния студентски съвет изнесоха неговите представители Христа Иванова и Наталия Докторова, а новооткрития Студентски клуб по дебати представиха Джоана Дахабре  и треньорът на клуба Боян Велев. Първокурсниците получиха важна информация за възможностите за спорт, предоставена от гл. ас. д-р Радослав Костадинов от Департамента по спорт на СУ, както и покана и информация от диригентката на Университетския хор за старинна музика, д-р Красимира Цуцуманова.

Физическият факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“ има изключително активна международна дейност и пример за това е партньорството с катедра „Кореистика“ към Факултет по класически и нови филологии, като студентите имат възможност за допълнителна квалификация по корейски език във Физическия факултет. Това дава възможност за стипендии и партньорство в Южна Корея – една от държавите-лидери в света на технологиите. Повече информация за модула представи доц. Ирина Сотирова, ръководител на катедра „Кореистика“ към ФКНФ.

За да може студентите да оценят значимостта и приложението на знанията, които предстои да научат, ас. Стоил Иванов от катедра „Радиофизика и електроника“ представи примери за реализация на възпитаници на Физическия факултет и различните кариерни пътечки, които се отварят след успешно завършване на съответните специалности. Проф. дфзн Асен Пашов, зам.-декан по учебна дейност ОКС „Бакалавър“ и координатор по ЕРАЗЪМ+, представи важна информация и указания за студентите и ги запозна с випусковите отговорници.

След официалната част студентите проведоха срещи по специалности, където получиха приветствия от ръководителите на катедри, а випусковите отговорници връчиха студентските им книжки.

За финал всички първокурсници бяха поканени и се включиха в „Лов за екзопланети“ – специално събитие за посрещане на студентите, организирано от Факултетния студентски съвет.