Търсене
Close this search box.

Водещото събитие за Космос в България предстои на 19 и 20 октомври

На 19 и 20 октомври в зала The Venue в София Тех Парк ще се проведе четвъртият Национален форум за съвременни космически изследвания (НаФСКИ). Форумът демонстрира последните достижения на образованието, науката и бизнеса в България в областта на Космоса.

Представяне на възможности за финансиране от Европейската космическа агенция, Европейския иновационен съвет, демонстрации на достиженията на частни български космически компании и водещи млади и утвърдени учени ще се срещнат в четвъртото издание на Националния форум за съвременни космически изследвания (НаФСКИ) на 19 и 20 октомври в зала The Venue в София Тех Парк. Форумът е под патронажа на Министерството на иновациите и растежа и ще бъде открит от проф. д-р Георги Ангелов, зам.-министър на иновациите и растежа. Организатори на НаФСКИ са клон „Космос“ към Съюз на физиците в България с подкрепата на Физическия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“, Българската академия на науките, ЕндуроСАТ, Space Fluent, Sfera Technologies, Space Challenges и други частни и институционални партньори. Събитието събира под един покрив водещи имена от страната и чужбина и отваря нови възможности за взаимодействие.

Програмите Pathfinder, Transition и Accelerator на Европейския съвет по иновациите, както и частните усилия за отстраняването на космически отломки ще представи д-р Стела Ткачова. Микеле Япаоло от Европейската космическа агенция (ЕКА) и представители на Министерството на иновациите и растежа ще разкажат за възможностите, които български организации имат за финансиране по Плана за европейските коопериращи държави (PECS). Водещата българска космическа компания ЕндуроСат и създадения от възпитаници на Физически факултет на СУ старт-ъп SpaceFluent, както и компанията Сфера Технолоджис, ще представят своите достижения.

Сред научните презентации от ръководителите на колективите ще бъдат показани резултатите от успешния проект за нови детектори за гама-астрономия NDeGRA, български проект за търсене на частиците на тъмното вещество на ускорителния комплекс PADME в Италия, резултатите от българската група за търсене на екзопланети в рамките на проекта EXO-RESTART, подкрепен от Национала научна програма „ВИХРЕН-2021“ и много други. Всички участници ще могат да разберат повече и за проекта за цифров близнак на Земята, Destination Earth, както и за мониторинга от Космоса на екстремно горещи и влажни периоди в България. В рамките на форума бъдат представени и водещи ключови научни инфраструктурни проекти като LOFAR-BG за създаване на Българска наблюдателна станция на пан-Европейския нискочестотен радиотелескоп LOFAR, подкрепен от Национална пътна карта за научна инфраструктура.

В образователната част на форума участниците ще разберат повече за това, как  Олимпиадата по астрономия е мост между Космоса и образованието по математика и физика в България, за успешните резултати от подкрепения от ЕКА по програма PECS проект Space Education for Bulgaria (SpaceEdu4BG), който превръща Физическия факултет на Софийския университет в най-доброто място за подготовка на аерокосмически инженери и много други.

Повече информация, пълната програма и възможност за регистрация за участие ще откриете ТУК.