Търсене
Close this search box.

ДОЦ. Д-Р ВЛАДИМИР БОЖИЛОВ Е НОСИТЕЛ НА СПЕЦИАЛНА НАГРАДА „ПИТАГОР“ ЗА КОМУНИКАЦИЯ НА НАУКАТА

Доц. д-р Владимир Божилов, учен и преподавател от катедра „Астрономия“ и заместник-декан на Физическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“, е носителят на специална награда „Питагор“ за комуникация на науката. Наградите „Питагор“ са най-престижните национални награди и се връчват от  Министерството на образованието и науката за 16-та поредна година, като редица учени от Физическия факултет са били сред номинираните и лауреатите през годините. През 2024 г. МОН за първи път връчва специална награда за комуникация на науката. Доц. Божилов получи наградата от министъра на образованието и науката, проф. Галин Цоков.

Доц. Владимир Божилов е астрофизик и комуникатор на науката, като основните му научни интереси са към изучаването на активните галактични ядра, космологията, екзопланетите и търсенето на живот извън Земята. Старши изследовател е по проект EXO-RESTART, подкрепен по ННП „ВИХРЕН-2021“, насочен към търсене и анализ на екзопланети. Преподава курсовете по „Комуникация на астрономията“ и „Практическа комуникация на астрономията“ в иновативната интердисциплинарна магистърска програма по „Астрономия и популяризация на астрономията“ във Физическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“. Бил е Национално контактно лице по подпрограма „Наука, осъществявана със и за обществото“ по Рамкова програма „Хоризонт 2020“ на Европейския съюз, а в периода октомври 2018 г.–февруари 2022 г. е сътрудник „Връзки с обществеността“ към Фонд „Научни изследвания“ към МОН. От юни 2023 г. е заместник-декан на Физическия факултет в ресор „Връзки с обществеността и работа с учители и ученици“.

Освен учен и преподавател, д-р Божилов е активен и добре познат популяризатор на науката. Носител е на второ място в конкурса за комуникация на науката „Лаборатория за слава FameLab“ 2010 и първа награда в международното му издание „Hall of FameLab“ 2014 в Лондон, Великобритания. Чест гост е в радио и телевизионни предавания и на различни събития за комуникация на науката (Софийски фестивал на науката, Европейска нощ на учените, Ratio, Дни на отворените врати и др.),  където разказва на достъпен език за най-новите открития от областта на Космоса. От 2020 г. до сега е редовен гост в сутрешното предаване „100% Будни“ по БНТ, където като научен експерт представя рубриката „100% Космос“.

Доц. Божилов също така е лектор и научен експерт в Детски научен център „Музейко“, най-големият интерактивен научен музей за деца в Източна Европа, от основаването му през 2015 г. до сега, като е един от създателите на Планетариума на Музейко и отговаря за разработката на научните програми в него. В периода 2012-2018 г. е бил научен редактор, а след това и главен редактор на сп. ВВС ЗНАНИЕ. Последната му научно-популярна книга е „Непознатата Вселена: В търсене на отговори на най-големите космически загадки“ (изд. „Оз books“).

Учени от Софийския университет бяха отличени с награди „Питагор“ за 2024 г. в още две категории. За утвърден учен в областта на природните и инженерните науки бяха присъдени две награди – на проф. Петко Петков от Факултет по химия и фармация на СУ и проф. Евгени Семков от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория „Рожен“, БАН.  Проф. д.п.н. Милен Замфиров, декан на Факултета по науки за образованието и изкуствата към СУ получи приза за утвърден учен в областта на социалните и хуманитарните науки.