Засилен интерес към Пролетния ден на отворените врати на Физическия факултет и Астрономическата обсерватория на Софийския университет

Ученици, учители и заинтересовани посетители от цялата страна се включиха в Пролетния ден на отворените врати на Физическия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“.

Дъждовният следобед на 30 април 2022 г. , който беше и първият в поредицата от три последователни почивни дни, не спря множество ученици, учители и заинтересовани посетители от цялата страна да се включат в Пролетния ден на отворените врати на Физическия факултет на Софийския университет.

Деканът на факултета проф. дфзн Георги Райновски приветства гостите и в 11 ч. откри събитието във Физическия факултет. Той изказа благодарност на всички гости и изрази уверност, че те ще изпитат радост от съприкосновението си с физиката и астрономията. Той призова младите хора да не забравят, че Физическият факултет е отворен по всяко време от годината за тях.

Стоил Иванов, асистент във факултета, представи дейността на всички катедри на Физическия факултет и възможностите, които те предоставят за обучение и научна работа. Като най-важен аргумент в подкрепа на това да се учи физика в България той изтъкна факта, че физиката е еднаква навсякъде и българските учени знаят и работят върху същата физика, която използват и нашите колеги по света.

Във фоайето на факултета бяха показани забавни научни демонстрации за всички възрасти, включващи сеизмометър, плазмени източници: плазмена сфера и музикална намотка на Тесла, разряд с плъзгаща се дъга, “сготвяне” на плазма с микровълнова печка, тлеещ разряд и магнитно поле, множество експерименти със видима светлина.

Един от тазгодишните акценти на Пролетния ден на отворените врати беше цикълът от лекции  в аудитория А205, изнесени от докторанти и студенти от катедра Теоретична физика. Теми като „Как да си направим звезда”,  „Пространство, време и материя”,  „Квантова физика – отвъд здравия разум”, съпроводена с описание и демонстрация на реален квантов компютър, „Гравитационни телескопи и скритите тайни на Вселената”, „Съществуват ли паралелни светове?” и „Теория на Големия Взрив” държаха цели 4 часа в напрежение любопитната публика.

Освен тях посетителите излушаха с интерес лекция на доц. д-р Иван Бъчваров на тема “Физиката на получаване на електромагнитни полета с екстремално високи стойности – 2018 Нобелова награда по Физика.

Благодарение на  мотивирани и чудесно работещи в екип студенти, гостите имаха възможността да посетят с гидове избрани научни лаборатории, където наблюдаваха цунами, забавни експерименти по спектроскопия, изпарение на метал във вакуум, плазмени технологии, научиха за възможностите на съвременната оптометрия, на сканиращата електронна микроскопия, на лазерната физика и нейните приложения.

Експерименталната лаборатория по физика за работа с учители и ученици демонстрира  разработени всички лабораторни упражнения от препоръчителния списък на МОН с акцент върху  прогимназиалния етап от основното образование и избираемите модули в XI и XII клас. Много учители по физика се запознаха на място с възможностите на Лабораторията и обсъдиха възможностите за сътрудничество.

В следобедните часове до 22 ч.  Пролетния ден продължи в Астрономическата обсерватория на университета, разположена в Борисова градина. Там, освен кратки лекции на достъпен език на теми като Релативистични ефекти в центъра на галактиките, Сеизмични изследвания на о. Ливингстън, Антарктида, Физика на млади звездни обекти, Светът на галактиките, Неутронни звезди, пулсари, магнетари, В търсене на други светове, В търсене на планетата Х и Диамантени изненади, посетителите имаха възможността да разгледат обсерваторията и да общуват с професионални астрономи, да наблюдават Слънцето и звездите с телескоп, да се насладят на   изложба на астрофотографии и демонстрации на физични експерименти със специалното участие на Детски научен център “Музейко”, който гостува в обсерваторията.