Търсене
Close this search box.

Петима студенти от Физическия факултет отличени със стипендии на Фондация „Еврика“ 2022/23

На 31 януари 2023 г., на тържествена церемония в ресторант „Лаура“, София бяха връчени удостоверенията на стипендиантите на Фондация „Еврика“ за учебната 2022-2023 г. Половината сред отличените 10 студенти от Софийския университет са от Физическия факултет. За своите постижения те получиха и подаръци от Алма матер, връчени от заместник-ректора акад. проф. дфзн Николай Витанов. Модератор на празничното събитие бе доц. Владимир Божилов.

Повече от три десетилетия Вече фондация „Еврика” предоставя стипендии на даровити и изявени ученици и студенти. Те се определят чрез конкурси или са за получени медали в международните средношколски олимпиади по математика, информатика, физика, химия и биология. Стипендиите, присъдени чрез конкурс, носят имената на изтъкнати български учени и общественици с принос в развитието на българската и световна наука, техника и технологии.

Отличените възпитаници на Фзическия факултет са:

  • Мирослав Мойсеев, първокурсник в магистърската програма „Астрономия и астрофизика“ – отличен за постижения в овладяването на знания в областта на физиката със стипендия на името на акад.Георги Наджаков в размер на 3000 лева.
  • Александър Проданов, студент първи курс в специалност „Квантова и космическа теоретична физика“ получи стипендия в размер на 1 400 лева като носител на златен медал от международна олимпиада.
  • Васил Николов, студент втори курс, специалност „Физика“
  • Георги Александров от Физическия факултет, студент четвърти курс „Квантова и космическа теоретична физика“ бяха отличени със стипендия в размер на 1200 лв. 

Като носители на сребърни медали от международни олимпиади. Стипендия на носител на бронзов медал от международна олимпиада в размер на 1000 лева бяха връчена на Явор Йорданов – студент първи курс „Квантова и космическа теоретична физика“.

Пълен списък на отличените ученици и студенти е публикуван на сайта на Фондация „Еврика“: https://www.evrika.org/?p=4122

В своя поздрав заместник-ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ акад. Николай Витанов сподели, че връчването на удостоверенията на стипендиантите на Фондация „Еврика“ е едно от най-приятните събития, което дава оптимизъм за бъдещето. „Много съм доволен, че Софийският университет има 10 стипендианти в тазгодишните награди „Еврика“, което означава, че и това, което ние правим, изглежда е правилно“, каза акад. Витанов. В заключение акад. Витанов поздрави всички лауреати и стипендианти и им пожела да постигнат своите цели в живота с енергия, устрем и да не се отказват от трудностите, които несъмнено ще срещнат пред себе си.