Търсене
Close this search box.

Digital design lab. - нова учебна лаборатория за разработка, чертеж и верификация на интегрални схеми се открива във Физическия факултет

Във Физическия факултет на Софийския университет се открива нова учебна лаборатория Digital design lab. за разработване, изчертаване и верифициране на интегрални схеми със специфично предназначение (ASIC – Application-specific integrated circuit). Това е втората поред нова учебна лаборатория след EDA Lab@SU (Лаборатория по автоматизация на проектирането в електрониката) във връзка с разширяване на възможностите за обучение на специалност „Компютърно
инженерство“ към ФзФ на СУ. С това Софийският университет затвърждава високото ниво на обучение в областта на компютърното инженерство и електрониката и разширява сътрудничеството с водещи индустриални партньори.

Създаването на Digital design lab. е резултат от сътрудничеството между Физически факултет и представители на полупроводниковата индустрия в лицето на Broadcom Inc. и Cadence Design Systems. Broadcom Inc. е глобален лидер в областта на полупроводниците и инфраструктурните технологии, изграден върху 50 години иновации, сътрудничество и инженерни постижения. Cadence Design Systems е производител на широк набор от софтуерни инструменти за проектиране на електронни системи.

От тази учебна година лабораторията стартира с нов курс Хардуерно проектиране, разработен с активното участие на представители на Broadcom Inc., За реализирането му се използва популярен, съвременен софтуер, с какъвто боравят най-успешните компании в полупроводниковата индустрия.

Откриването на Лабораторията ще бъде на 7 Март от 14:00 часа в зала А512. в присъствието на гости и лектори от чужбинa, които ще вземат участие в последващ факултетен семинар в хибриден формат:

Начало: 15:00 ч.

Лектор: Николай Бочев, Broadcom Bulgaria

Тема: Broadcom накратко

Резюме: Broadcom Inc. е диверсифициран световен лидер в областта на полупроводниците и инфраструктурния софтуер, изграден на базата на 50 години иновации, сътрудничество и високи инженерни постижения.
Широкото продуктово портфолио на Broadcom обслужва множество приложения в рамките на четири основни направления крайни пазари: кабелна инфраструктура, безжични комуникации, корпоративно съхранение и индустриални и други. От 2017 г. Broadcom има силно присъствие в България с над 200 инженери и продължава да се разраства. Нашите български екипи, базирани предимно на местни университетски възпитаници,
разработват най-усъвършенствани решения за центрове за данни, облачни изчисления, предприятия, мобилни оператори и доставчици на интернет услуги.

  • начало 15:30 ч.
  • лектор: Антон Клоц, Cadence Design Systems
  • тема: Машинно обучение (ML) във и извън EDA

Резюме: Тази презентация е посветена на различни аспекти на машинното обучение и изкуствения интелект, какво е необходимо, за да се задоволи търсенето на хардуерни ресурси за ML модели, спекулативни перспективи за бъдещето на ML и AI и как Cadence използва ML в своите продукти.

Zoom: us02web.zoom.us/j/84419587403?pwd=dkIzM3lLcHZDaEpwdCt6V1JFa2pwdz09
Meeting ID: 844 1958 7403;
Passcode: 822149

Повече за специалност „Компютърно инженерство“ към ФзФ на СУ ще откриете ТУК.