Търсене
Close this search box.

Стефан Стефанов от Физическия факултет е Студент на годината на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за 2023 г.

В Аулата в Ректората на Софийския университет се проведе вече традиционна церемония, на която се отбелязват успехите на студентите и докторантите на най-старото българско висше училище. Конкурсът „Студент на годината” е най-престижното събитие, което Студентският съвет ежегодно организира с цел подпомагане развитието на студентите и докторантите и отличаване на най-добрите от тях.

На събитието присъстваха ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, заместник-ректори, декани на факултети, председателят на Студентския съвет Радослав Христов, преподаватели, студенти, гости. Церемонията се излъчваше на живо и във фейсбук страницата на Студентския съвет .

Водещи на церемонията бяха Антония Димитрова и Петър Желев от Факултета по журналистика и масова комуникация.

На церемонията бяха отличени 34 студенти и докторанти в 11 категории и студент на годината на Софийския университет. Конкурсът се провежда под патронажа на ректора на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, който е и председател на журито. В отделните категории членове на журито са: проф. д-р Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет – жури в категория „Правни науки“, доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет – жури в категория „Стопански науки“, проф. Галина Чанева от Медицинския факултет – категория „Здравеопазване“, Елена Маринова, президент на „Мусала Софт“ – категория „Математика и информатика“; чл.-кор проф. дин Иван Илчев – в категория „Хуманитарни науки“; д.пс.н. Соня Карабельова, декан на Философския факултет – категория „Социални науки“; проф. дпн Адриана Григорова – категория „Педагогически науки“; чл.-кор. проф. дхн Тони Спасов, декан на Факултета по химия и фармация – категория „Природни науки“; проф. Георги Игнатов от Департамента по спорт – категория „Спорт“; Пламена Дочева от Animal Rescue Sofia – категория „Доброволческа дейност“; доц. д-р Георги Вълчев – зам.-ректор на Софийския университет – категория „Докторант на годината“.

Студент на годината на Софийския университет за 2023 академична година е Стефан Стефанов. Той получи наградата си от ректора проф. Анастас Герджиков.

Стефан Стефанов е студент в първи курс, магистър в специалността “Астрономия и Астрофизика” към Катедра “Астрономия” във Физическия факултет. Оператор е на двуметровия Ричи-Кретиен-Куде телескоп, намиращ се в Националната астрономическа обсерватория – „Рожен“. През изминалите дванадесет месеца завършва бакалавърската специалност “Астрофизика, геофизика и метеорология” във Физическия факултет с отличен успех и публикува в престижни научни журнали цялата свършена работа по бакалавърския си дипломен проект. Работи по проект, свързан с едни от най-интересните обекти в космоса, наречени “Катаклизмични звезди”.

За последната година участва в три публикации, свързани с акреционни дискове в катаклизмични звезди, на две които е първи автор и са публикувани в престижното списание “Monthly Notices of the Royal Astronomical Society” (Q1, импакт фактор 5.235). През изминалите дванадесет месеца участва в още пет публикации, свързани с двойни звезди с компактен обект. Има публикуван постер на международната конференция “Life in the Universe Meeting”, която се е провела октомври миналата година в София. Стефан е активен член на студентската общност във факултета и е един от създателите и организаторите на студентския “Кръжок по физика”, чиято цел е студенти да обсъждат своите интереси свързани с физиката.

Подробна информация за целия конкурс е достъпна ТУК.

Студентската и преподавателската общност на Физическия факулет поздравява Стефан Стефанов за достойната работа и представяне!