Търсене
Close this search box.

Михаела Бачева, възпитаник на Физическия факултет, е победител в международния конкурс OptiStudent™ Awards

Българката Михаела Бачева, възпитаник на Физическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“, надмина конкуренцията от Великобритания, Белгия, Германия, Испания и Чехия, за да спечели OptiStudent™ Awards – конкурс, организиран от  CooperVision – лидер в производството на контактни лещи. OptiStudent™ Awards е единственият по рода си конкурс за студенти-очни специалисти, чиято цел е да мотивира бъдещите специалисти да приложат знания на практика и обмислят кариера в сферата на проучванията.

България за първи път печели състезанието, като победителите през предишните години са били изключително от старите западни университети с много по-продължителна традиция в обучението по оптометрия спрямо тази относително нова специалност у нас. Наградата за това значително постижение е, че Михаела Бачева ще представи проекта си в конкурса на CooperVision на най-престижната международна конференция в областта на контактните лещи Netherlands Contact Lens Congress 2024.

Презентацията-победител на Михаела Бачева е  на тема „Характеризиране на слъзния филм и на динамиката на омокряне на две еднодневни меки контактни лещи“. Целта на работата е да обедини в едно цяло клиничните и физичните науки и да покаже взаимовръзката между омокрянето (т.е. пряко измерим лабораторен физичен параметър) на различни контактни лещи от слъзната течност и стабилността на слъзния филм върху лещата след напасването ѝ върху очната повърхност. Крайната цел на такива изследвания е създаването на модел, който позволява, въз основа на материалните свойства на силикон хидрогелни материали, in silico да се предскаже тяхната клинична ефективност in vivo, още преди да стартира изпитанието върху хора. Това разрешава и разработването на основан върху знание процес на дизайн на нови материали за контактни лещи с повишен комфорт при носене и подобрено клинично представяне. Ментори и ръководители на българския победител са доц. д-р Георги Георгиев и ас. Ани Коева от Физическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“.

Зад успеха на Михаела Бачева стоят дълги дни и нощи усилен труд по изготвяне на проучването, работа с пациенти и анализиране на резултатите. Всичко това съчетано със съвестна грижа за своето образование и практикуване като оптометрист. Дори при завръщането ѝ като победител, тя продължи да се подготвя за приeмен изпит по магистърска програма „Оптометрия“ във Физическия факултет.

Ръководството на Физическия факултет изказва благодарности на ръководителите на Михаела Бачева и поздравява своята възпитаничка за успеха, като ѝ пожелава още много световни успешни изяви и приноси в избраната научна област!