Търсене
Close this search box.

Лекция на Теньо Попминчев ще се проведе на 26.09.23г.


Теньо Попминчев – един от най-изявените на световната сцена български учени в областта на атомната, молекулярната и оптичната физика – ще изнесе лекция на тема рентгенови лазери. Лекцията ще се проведе на 26.09.2023г. от 14:15ч. в аудитория А209 във Физическия факултет.

Линк за лекцията в zoom може да намерите ТУК.

Попминчев защитава докторска дисертация през 2010 г. в Изследователския институт JILA към Университета Боулдър, Колорадо, САЩ, а на следващата година тя е определена като една от 4-те най-добри в света на физиката. В института се запознава с проф. Хенри Кептейн и проф. Маргарет Мърнейн, които са създатели на първия в света лазер в екстремално ултравиолетовата част от спектъра. Наблюдавайки тяхната работа, Теньо Попминчев се насочва към развитие на идеята във връзка с рентгена.

След години работа и постижения в Колорадо, се прехвърля в Калифорнийския университет в Сан Диего, САЩ. Провежда експерименти и в Техническия университет във Виена, Австрия. През 2018 г. открива собствени лаборатории Popmintchev Labs в тези университети, фокусирани върху нови технологии за атосекундни рентгенови лазери и квантов дизайн на лазерна светлина. През 2019 г. създава към лабораторията си в Сан Диего експериментална школа за ученици-олимпийци, възпитаници на учителя Теодосий Теодосиев.

Теньо Попминчев има над сто публикации във водещи научни списания. През 2014 г. създава първия в света рентгенов лазер със свръх къси импулси, разбивайки съществуващи догми и през 2016 г. е избран е сред десетте най-обещаващи учени в света, които са способни да го променят, в класация в списание Science News.