Търсене
Close this search box.

Над 250 души посетиха Физическия факултет по време на Европейска нощ на учените 2023

С голям интерес премина Европейската нощ на учените във Физическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“. На 29 септември ученици, учители, деца, младежи, родители и заинтересовани граждани се насладиха на демонстрационната програма, подготвена от учени, студенти и докторанти, както и нашите партньори от „Университет за деца“. Специалното издание на форума за физици, поети и музиканти „Грация и гравитация“ пък показа как науката и изкуствата могат успешно да бъдат обединени и да вдъхновят всеки.

Като част от програмата с демонстрации посетителите се срещнаха и разговаряха със студенти-магистри от програмата по „Аерокосмическо инженерство и комуникации“, които показаха изработени от тях наноспътници. Екипът на проекта за търсене на екзопланети от България EXO-RESTARТ представи демонстрации на методи за търсене на нови светове в Космоса, както и какви са необходимите условия за това, една планета да бъде наречена „близнак на Земята“. Ема Мари Калина Тодоров, ученичка в 12. клас в ЧСУ „Увекинд“ с преподавател доц. д-р Пламен Петков, демонстрира свой научен проект. С помощта на учени от катедра „Метеорология и геофизика“ всички посетители разбраха какво е синоптична карта и как се прави прогнозата за времето, а демонстрациите по физика забавляваха както малки, така и големи, показвайки науката, която срещаме ежедневно в живота си. Защото физиката е в основата на целия технологичен свят, който ни заобикаля.

Във втората част на програмата, по време на форума „Грация и гравитация“, Яна Пиларска и Данко Пиларски от Националното музикално училище „Л. Пипков“ представиха изпълнения на народни песни и български хора, които бяха прекрасен мост към космическата лекция „Животът – възможни светове“. В нея гл. ас. д-р Петър Ефтимов, преподавател от Биологическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“ и любител-астроном, един от випускниците на магистърска програма по “Астрономия и популяризация на астрономията” на Физическия Факултет към СУ, разказа за произхода на живота и неговото разпространение в Космоса. Кураторът на форума, астрономът, преподавател и поет доц. д-р Петко Недялков, представи и заплени публиката с  любими стихотворения от своите книги: „Другото небе“ (2008), „Букет“ (2013) и „БЕЗсъНИЕ“ (2021).

Събитието е подкрепено по проект “Изследователи в триъгълника на знанието” (K-TRIO), финансиран от Европейския съюз по програма „Хоризонт Европа“, дейности „Мария Склодовска Кюри.“