Търсене
Close this search box.

Д-Р ДАНИЕЛА ДОНЕВА, ВЪЗПИТАНИК НА ФИЗИЧЕСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ, Е НОСИТЕЛ НА ПРЕСТИЖНА НАГРАДА

Д-р Даниела Донева е носителят на наградата за млад учен „Густав Херц“ на Немското физическо дружество за 2024 г.

Д-р Даниела Донева получава престижната награда за млади учени „Густав Херц“ (Gustav-Hertz-Preis) на Немското физическо дружество (DPG) за 2024 г. за изключителните си приноси за изследване на свойствата на черните дупки и неутронните звезди в теориите на гравитацията отвъд Общата теория на относителността и за фундаменталните приноси към използването на компактни обекти и гравитационни вълни като прецизни проби за фундаменталната физика“.

Д-р Донева завършва магистратура по астрофизика и звездна астрономия. През 2012 г.  защитава докторантура по физика към Физическия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ под ръководството на проф. С. Язаджиев. От 2012 г. работи в Тюбингенския университет, Германия.  Нейната работа е подкрепена от Humboldt Research Fellowship (2013–2015) и програмата за хабилитация на Margarete von Wrangell (2015–2018). През 2019 г. печели престижната изследователска стипендия  Emmy Noether и от тогава е ръководител на независима научна група по гравитация и релативистка астрофизика към университета в Тюбинген.

Даниела Донева е носител и на Голямата награда „Питагор“ за млад учен на Министерство на образованието и науката за 2018 г.