Търсене
Close this search box.

ВЪЗПОМИНАТЕЛНА ВЕЧЕР ПО ПОВОД 100-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ДОЦ. АНТОНИЯ ПЕЕВА

В петък, 01.12.2023 г. отбелязахме Възпоменателна вечер по повод 100- годишнината от рождението на доц. Антония Пеева, ядрен физик-експериментатор, дългогодишен преподавател в катедра „Обща физика“ на Физическия факултет и Почетен член на Съюза на физиците в България (СФБ), негов заместник-председател в продължение на 15 години, получила приживе званието „човекът-съюз“, живяла и работила с вдъхновение и всеотдайност „за физиката и физиците“.

Да почетат паметта на доц. Пеева се събраха колеги, приятели и сродници, които споделиха своите спомени в презентации, разговори и посветени на нея стихове. Като домакин на събитието, деканът на Физическия факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Райновски поздрави присъстващите и благодари за тази инициатива на Съюза на физиците в България, катедра „Обща физика“ и роднините на Антония (Нина) Пеева. Той си за спомни доц. Пеева – неуморен организатор на обществения живот на физическата колегия, а след пенсионирането си, почти до сетните си дни, всеки ден на поста си в офиса на Клона, чиито членове през чиито членове през ранните 80 години на XX в. са наброявали над 800.

От името на УС на СФБ, думи за „Добре дошли“ произнесе и проф. Евгения Вълчева – зам.-председател на Съюза. Доц. д-р Елена Кашчиева, бивш зам.- председател на Софийския клон на Съюза – физик, дългогодишен преподавател и изследовател в ХТМУ, автор на 6 поетични книги, рецитира свое стихотворение, което бе посветила специално за повода – „Поклон пред паметта на доц. Нина Пеева по случай 100 години от рождението ѝ“. След нея доц. д-р Николай Щърбов – братовчед на доц. Пеева благодари сърдечно на Ръководството на Факултета и на катедрите по „Обща физика“ и „Атомна физика“ за това, че толкова много години са запазили архивните материали и вещите на Нина, останали в кабинета и в бюрото ѝ, без които това честване нямаше да бъде възможно. След това той представи подготвеното заедно със съпругата му доц. д-р Кирилка Щърбова животоописание на Нина в снимки и документи – родовите корени и дейността ѝ като учен, преподавател и общественик. През житейските спомени, оставила след себе, си видяхме „Нина“ като дете, девойка, като кипяща от ентусиазъм светла личност, увлякла по физиката дузина деца „от родата“… Проследихме нейното умение да се бори, да бъде вдъхновена и вдъхновяваща, артистична и неуморна, увличаща хората около себе си… Надникнахме и в близкото ѝ обкръжение, в което артистичната ѝ натура е събрала около себе си като във фокус кръг от лекари, артисти, писатели, юристи и физици – все интелигентни и ярки хора. А на изложбата с лични вещи, разположена пред залата, можехме да „срещнем“ и „другата Нина“, която непрестанно е рисувала в свободното си време – акварели, скици с молив, дори последната ѝ кутия маслени бои и последният акварел ни напомниха за таланта ѝ на надарен художник.

Скици, правени през 50-те години на XX век по време на Факултетни съвети от асистентката Антония Пеева

За доц. Пеева ни разказа и Васил Гурев – основател и ръководител на Университетският аварийно-спасителен отряд. Той ни представи „наукометрични данни“ за доц. Пеева – пълен списък на издирените от него публикации на доц. Пеева, пътя на научните ѝ търсения заедно с по-интересните резултати от изследванията ѝ… Той, работил с доц. Пеева в областта на доброволческата помощ за подпомагане на децата-сираци от дома „Райна Княгиня“ в гр. Роман, сподели мили спомени за радостта на децата от обичта и вниманието, с което са били обградени, за тяхната признателност, за умението да запалиш детските сърца и да оставиш в тях вярна диря… Проф. Ренна Дюлгерова също разказа за съвместната си доброволческа дейност с доц. Пеева, за това как стаята на Софийския клон на СФБ и малкият апартамент на ул. „Гогол“ № 21, в който доц. Пеева е живяла, са били превърнати в складове, в които тя е събирала подаръците за децата-сираци.

Професор Лалов сподели как преди масовото навлизане на компютрите доц. Пеева е създала и поддържала картотека на физиците от София, благодарение на която немалко млади физици успяха постъпят и да се развиват като професионалисти в научни звена на БАН, катедри в университетите и в столичните училища. Сред редицата млади хора, на които тя е успяла да помогне и насочи в изследователските академични кръгове е бил и акад. Александър Петров, които бе подготвил и изпратил спомени за доц. Пеева, прочетени от г-жа Божидара Цекова – актриса и писател, която също сподели спомени за доц. Пеева.

Аудитория „Проф. Карамихайлова“ бе пълна с приятели на доц. Пеева и хора, които пазеха прекрасни спомени с нея. Сред тях бяха алергологът, поет и писател д-р Лиляна Райчева, близката ѝ сътрудничка в катедра „Обща физика“ Величка Драганова, дългогодишният експерт по физика в РУО – София Елка Златкова, както и бившата дългогодишна учителка по физика в 31 СУЧЕМ и член на ръководството на Софийския клон на Съюза Венета Вановска, колеги от Физическия факултет и БАН. Накрая г-жа Пенка Лазарова – физик и популяризатор на науката, разказа за рядката дарба на доц. Пеева да да открива сред колегите личности, които всеотдайно като нея да работят за каузата на физиката и като редови членове, и като ръководители, за ролята ѝ като обединител на физиците от различни възрасти и с различна месторабота, като инициатор и неуморен организатор на всички прояви на Дружеството и на Съюза на физиците в България.

Благодарим сърдечно на всички, които почетоха паметта на доц. Пеева и със сгрени сърца разгледаха избрана колекция от личният ѝ архив, записките ѝ за водените курсове по физика за химици и физици, две работни тетрадки с измервания и публикациите на получените резултати; дневниците ѝ от проведените изпити, наградите, с които е била удостоена, албумите със фотографии и някои запазени нейни хумористични скици от средата на 60те години на ХХ в. Накрая колеги, роднини и приятели вдигнаха наздравица както в нейна памет, така и за бъдещето на Физическия факултет!

Пускане на видеото

Репортажа на университетската телевизия за събитието.