Търсене
Close this search box.

ФАКУЛТЕТЕН НАУЧЕН СЕМИНАР „ФИЗИКАТА ДНЕС“ НА 9-И ЯНУАРИ

На 9-и януари (вторник) от 16:00 часа в зала А315 ще се проведе факултетен научен семинар „Физиката днес“,  като ще бъдат представени две теми: „Актуални изследвания на членовете на катедра „Методика на обучението по физика“ и „Климатични промени“. Лектор на семинара е доц. д-р Николай Рачев, ръководител на катедра „Методика на обучението по физика“.

Първата част на лекцията представя част от последните изследвания на членове на катедра „Методика на обучението по физика“, насочени към подобряване на усвояването на учебния материал по физика в училище, прилагането на различни изследователски подходи в обучението по физика, разработването на учебни експерименти по физика и др.
Втората част на лекцията представя съвременните тенденции в промяната на климата. Особено внимание е отделено на изследванията на лектора на измененията на температурата и на режима на валежите за територията на България. Разгледани са и някои неблагоприятни метеорологични и хидрологични явления през последните години.

Николай Рачев заема академичната длъжност доцент в катедра „Метеорология и геофизика“ и едновременно е Ръководител на катедра „Методика на обучението по физика“. През 1983 г. завършва специалност „Физика“ във Физически факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“ със специализация по „Метеорология“ и през същата година е назначен в катедра „Метеорология и геофизика“. През 40 годишната си работа във Физически факултет е бил физик, аспирант, асистент, старши асистент, главен асистент, а от 2008 г. е доцент към катедра МГ. Специализирал е в Международния център по теоретична физика, Триест, Италия. Научно-изследователската му дейност е основно в следните области: Физическа океанография, Метеорология, Физика на климата. От 2018 г. е ръководител на екипа на СУ в Националната научна програма „Oпазване на околната среда и намаляване на риска от неблагоприятни явления и природни бедствия“, включващ колеги от 5 факултета на Университета. Преподавателската му дейност включва воденето на над 10 учебни дисциплини на студенти от бакалавърската и магистърската степен на обучение.
Доц. Н. Рачев има значителен административен опит като е бил Ръководител на катедра „Метеорология и геофизика“, Председател на Общото събрание на Физически факултет, Заместник председател на Общото събрание на СУ „Св. Кл. Охридски и др.