Търсене
Close this search box.

Ira Rischowski Program –Scholarship for Master in Physics at TU Darmstadt

Програмата „Ira Rischowski“ е създадена в подкрепа на студентки и изследователки в областта на ядрената физика, ядрената астрофизика, физика на ускорителя и ядрената фотоника.

В Германия представителите на жените учени в областта на ядрената физика се е увеличило от началото на века до 20%. Въпреки това настоящото участие на жените учени в тези области е незадоволително ниско. Причините за това са многобройни – от твърде малкото жени модели за подражание, които да направят тези научни области привлекателни за младите учени, до броя на кандидатурите за докторантски позиции в програмите за високи постижения на ТУ Дармщат в тези области, например AccelencE , SFB 1245, ELEMENTS или Nuclear Photonics, от чуждестранни жени учени, който е под средния.

ТУ Дармщат е решен да продължи да подобрява тази ситуация.

Затова са създали програмата „Ira Rischowski“ за подпомагане на чуждестранни студентки в областта на ядрената физика, ядрената астрофизика, науката за ускорителите и ядрената фотоника като подготовка за успешна кариера като изследователи в тези области в ТУ Дармщат. Програмата „Ira Rischowski“ е насочена към жени учени от различни държави, които са получили бакалавърска степен или са близо до получаването ѝ, и които са показали много над средните резултати в обучението си и имат амбицията да започнат научна кариера в тези области. Тя предлага стипендия за 24 месеца за съответното магистърско обучение в катедрата по физика в ТУ Дармщат, за да се подготвят добре за бъдеща кариера в една от гореспоменатите програми за високи постижения.

Новият кръг от стипендии започва всяка година през октомври в началото на академичната година. Подбора ще отнеме около четири месеца и ще бъде обявен през лятото. Това се прави с цел да се остави достатъчно време за процедурите свързани с кандидатстването за виза. Кандидатури могат да се подават по всяко време, но най-добре преди февруари всяка година, за да бъдат разгледани през октомври същата година.

Документите, които трябва да бъдат представени са следните:

  • Кратко CV;
  • Мотивационно изложение в размерите до 1 страница за изследвания в областта на ядрената физика, ядрената астрофизика, науката за ускорителите или ядрената фотоника;
  • Пълна справка на оценките от бакалавърското обучение, което да е свързано с академични постижения над средното ниво;
  • Две препоръчителни писма от академични ръководители от бакалавърската степен на обучение.

Кандидатурите трябва да бъдат изпратени по електронен път до директора на Института по ядрена физика, проф. Норберт Пиетрала на имейл: gd@ikp.tu-darmstadt.de

Обявата в оригинал може да прочете ТУК. Повече информация свързана с програмата може да прочетете ТУК.