Търсене
Close this search box.

НА 27 ФЕВРУАРИ: ФАКУЛТЕТСКИ НАУЧЕН СЕМИНАР „ФИЗИКАТА ДНЕС“ НА ТЕМА „ПОВЪРХНОСТНО УСИЛЕНО РАМАНОВО РАЗСЕЙВАНЕ – ПРИНЦИПИ, ПРАКТИКА, ПЕРСПЕКТИВИ“ ОТ ПРОФ. ДФЗН ВИКТОР ИВАНОВ

Повърхностно усиленото Раманово разсейване (SERS от Surface Enhanced Raman Scattering) е оптичен метод за детектиране на вещества в свръхниски концентрации. В момента това е една от малкото експериментални техники, позволяващи идентифициране на индивидуални молекули. Докладът описва основните физични механизми на SERS, разновидностите и  технологиите за изработване на SERS подложки и основните приложения на метода. Представени са и оригинални изследвания на SERS в Лабораторията по спектроскопия на кристали към Физическия факултет.

  • КОГА: на 27 февруари (вторник), от 16:00ч. до 17:00ч.
  • КЪДЕ: Зала А315, Физически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“
  • ЛЕКТОР: проф. дфзн Виктор Иванов, катедра „Обща физика“ към Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“

Малко повече за лектора… 

Виктор Иванов завършва специалност Физика към Физическия факултет на СУ през 1989 г. със специализация Физика на ядрото и елементарните частици. От 1991 до 1994 г. е докторант по двустранната програма „Co-tutelle” за съвместно научно ръководство между Софийския университет и Института по материали Жан Руксел в град Нант, Франция. През 1995 г. защитава дисертация на тема  „Изследване на процесите на дифузия и подреждане на кислорода в съединения от вида  YBa2Cu3O7-d  чрез микрораманова спектроскопия“. През същата година започва работа във Физическия факултет като асистент към катедра Обща физика, където работи и до днес. Научните работи на Виктор Иванов са в областта на Рамановата и инфрачервената спектроскопия, динамиката на кристалната решетка и моделиране на свойствата на твърдотелни материали и наноструктури посредством пресмятания от първи принципи. Многократно е заемал позиция на гост-професор в Университета в град Нант, Франция. През 2019 г. получава награда за най-добър постер на международната конференция на American Association of Advanced Functional Materials (AAAFM), UCLA, Лос Анджелис, САЩ. Активно работи и в областта на образованието по физика в средното училище, като понастоящем е председател на Националната комисия за олимпиадите по физика и член на Академичния комитет на Европейската олимпиада по физика.