Търсене
Close this search box.

УНИВЕРСИТЕТСКАТА БИБЛИОТЕКА „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“ ПРЕДСТАВЯ ИЗЛОЖБА, ПОСВЕТЕНА НА  145-АТА ГОДИШНИНА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА АЛБЕРТ АЙНЩАЙН.

Във фоайето на Централната университетска библиотека са изложени първи и прижизнени издания на трудовете на Айнщайн на български и чужди езици, публикации за приноса му в науката и спомени за него. Показана е връзката на Айнщайн с български университетски преподаватели и творци.

Акцент в изложбата са прижизнените издания на Айнщайн, които Университетската библиотека притежава. В една от централните витрини може да бъде видян екземпляр от първото самостоятелно издание на „Основи на общата теория на относителността“ от 1916г.

Освен изключителните постижения в теоретичната физика, чрез снимки и кратки текстове в изложбата са загатнати и други страни от дейността на Айнщайн – убеден пацифист, участник в борбата против фашизма и нацизма, борец за граждански права. Подчертава се увлечението му към музиката и чувството за хумор. Посетителите на изложбата могат да усетят онова неуловимо излъчване, което прави личността на Алберт Айнщайн обект на вдъхновение.

Изложбата може да бъде разгледана до 10 май 2024г.