Търсене
Close this search box.

IV НАЦИОНАЛЕН КОНГРЕС ПО ФИЗИЧЕСКИ НАУКИ 7-9 ОКТОМВРИ 2024 Г.

 

Съюзът на физиците в България (СФБ) обяви провеждането на IV-ти Национален конгрес по физически науки, който ще се проведе в периода 07.10– 09.10.2024 година в ИнтерЕкспоЦентър, София. Организатори са СФБ, Българската академия на науките, Софийският университет „Св. Климент Охридски”, Министерството на образованието и науката и Съюзът на учените в България.

В 12 секции, представляващи отделни симпозиуми, ще бъдат докладвани и обобщени резултатите от научните изследвания по физика у нас, а също така и изследвания с участие на български учени, работещи в чужбина и/или в сътрудничество с чуждестранни учени. Конгресът ще открои най-важните насоки на бъдещите изследвания у нас, в международните научни организации и по международни проекти. Конгресът ще е най-голямото събитие през 2024 г., организирано от Съюза на физиците в България, което ще бъде посветено на провъзгласеното от Общото събрание на ООН с резолюция А/77/L.100 Международно десетилетие на науките за устойчиво развитие (2024 г. – 2033 г.).

По-подробна информация за секциите, техните председатели и координатори, указания за подготовка на резюметата на докладите, линк към заявката за участие, както и за таксите за право на участие и сроковете, които трябва да бъдат спазени, можете да намерите на адрес http://upb.phys.uni-sofia.bg/conference/4kongres/index.html   

При желание на авторите, одобрените и представени доклади на Конгреса ще бъдат отпечатани в пълен текст в Списанието Български физически журнал (Bulgarian Journal of Physics). Организационният комитет анализира и възможността за публикуването им в списание с SJR-индекс. И в двата случая това ще стане след спазване на съответната за списанието процедура по рецензиране и срещу заплащане на съответната допълнителна такса за публикуване в режим на отворен достъп. Ще се публикуват само доклади, за които е внесена такса право на участие на поне един автор и е внесена таксата за режим на отворен достъп. Докладите могат да се представят устно или като постер (с примерен размер 70х90 cm или А1). Участието в Конгреса на поне един от авторите на доклад е задължително. Необходимо е присъствието на представящия автор през цялото време на постерната сесия.

Колегите от Физическия факултет, които възнамеряват да участват, могат да разчитат на заплащане на таксите им чрез одобрен проект на ФНИ-СУ (д-р 80-10-115 / 16.4.2024 г.). За целта трябва да изпратят към доц. д-р Владимир Божилов, ръководител на проекта, на имейл vbozhilov@phys.uni-sofia.bg следната информация:

резюме на доклада, подготвено по публикуваните изисквания (http://upb.phys.uni-sofia.bg/conference/4kongres/Template_abs.docx )

– копие от попълнената регистрационна форма, достъпна тук https://forms.gle/GNmwiQ3VR5jw3Fjx5 (срок за регистрация до 05.09.2024 г.)

–  както и подписано електронно или сканирано заявление в свободен текст за желанието си да бъдат финансово подпомогнати.

Одобряването на заявките, подготвени по изискванията, ще стане по реда на постъпването им, до изчерпване на средствата по проекта.