Търсене
Close this search box.

НАУЧНОТО ТУРНЕ „ФИЗИКАТА ПЪТУВА“ ВДЪХНОВИ С ДЕМОНСТРАЦИИ ПО НАУКА МЛАДЕЖИ ОТ ВИДИН, ВРАЦА, МОНТАНА, ЛОМ и АРЧАР

В края на месец юни като част от програмата на Физическия факултет (ФзФ) на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ за работа с ученици и училища, физикът демонстратор инж. Тома Томов  посети няколко училища във Видин, Враца, Монтана, Лом и с. Арчар с цел популяризация на обучението по физика, което Физическият факултет предлага.  Дейностите са част от комуникационната стратегията на ФзФ и са насочени към засилване на интереса към специалностите, които факултетът предлага.

Инж. Тома Томов посети ОУ „Иван Вазов”, ПТГ „Васил Левски“ и ПМГ „Екзарх Антим I“ в гр. Видин, където представи по интерактивен и интересен начин демонстрации от различни области на физиката. Учениците проявиха силен интерес и откриха, че физиката наистина е съществена част от заобикалящия ни свят. Обиколката под надслов „Физиката пътува“ продължи с посещение в  СУ „Хр. Ботев“, с. Арчар, ПГСАКН Проф.арх. Ст. Стефанов в  гр. Монтана, СУ  Д. Маринов в гр. Лом и СУ „Никола Войводов“ в гр. Враца. Всички ученици се включваха активно с въпроси и заявиха интереса си към науката.

Навсякъде представянията бяха подкрепени от учителите и училищните ръководства, а Физическият факултет и през новата учебна година планира посещения в различни училища из цялата страна.

„Физиката пътува“ през 2024 г. се провежда в рамките на отбелязването на 135 години от преподаването на физика в Софийския университет „Св. Кл. Охридски“.