Търсене
Close this search box.

НА 27 ЯНУАРИ: НАУЧНО-ПОПУЛЯРНА ЛЕКЦИЯ НА ТЕМА „ВСЕЛЕНАТА: ЕДНА ЗАГАДКА НА 14 МИЛИАРДА ГОДИНИ“ ОТ ДОЦ. Д-Р ВЛАДИМИР БОЖИЛОВ

Как е започнала Вселената и какво е Големият Взрив? Какво са загадъчните тъмна енергия и тъмно вещество? На разбираем и интересен език ще покажем защо най-голямата приказка, тази за Вселената, продължава да вълнува и вдъхновява астрономите по цял свят! 

  • КОГА: 27 януари (събота), 11:00ч.
  • КЪДЕ: Зала А205, сграда А, Физически факултет на Софийски университет „Св. Кл. Охридски“
  • ЛЕКТОР: доц. д-р Владимир Божилов, астрофизик и комуникатор на науката, зам.-декан на Физическия факултет

Доц. д-р Владимир Божилов е астрофизик и комуникатор на науката, зам.-декан на Физическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“ и преподавател в катедра „Астрономия“. Носител е на докторска степен по астрофизика и астрономия, като основните му научни интереси са към изучаването на активните галактични ядра, космологията, екзопланетите и търсенето на живот извън Земята.

Освен учен и преподавател, д-р Божилов е активен популяризатор на науката. Носител е на второ място в конкурса за комуникация на наука „Лаборатория за слава FameLab“ 2010 и първа награда в международното му издание „Hall of FameLab“ 2014 в Лондон, Великобритания. Чест гост е в радио и телевизионни предавания и на различни събития за комуникация на науката, където разказва на достъпен език за най-новите открития от областта на Космоса. Лектор и научен експерт в Детски научен център „Музейко“ от основаването му през 2015 г. до сега. В периода 2012-2018 г. е бил научен редактор, а след това и главен редактор на сп. ВВС ЗНАНИЕ. Най-новата му научно-популярна книга е „Непознатата Вселена: В търсене на отговори на най-големите космически загадки“ (изд. „Оз books“).