Търсене
Close this search box.

ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГАТА „Съкровищата на Галактиката” от д-р Александър Куртенков на 26 март от 19:30 в Зала А205

На 26 март от 19:30 в зала А205 на Физическия факултет д-р Александър Куртенков от катедра „Методика на обучението по физика“ ще представи книгата си „Съкровищата на Галактиката“. Изданието е книга по астрономия за малки и големи. Повежда читателя на вълнуваща разходка из Галактиката, нашия космически град, в търсене на най-впечатляващите и красиви нейни забележителности – звездните купове и мъглявините. Разкрива тайни и разпалва въображението и жаждата за следващи открития.

Книгата от издателство „Клет” е написана с мисъл за ученици с интерес към астрономията, но е оформена широкоспектърно, така че да бъде достъпна за всички любители на познанието за Космоса. Тя комбинира изцяло популярни части с образователна и каталожна част. В представянето си авторът ще опише своята визия за образователните предпоставки за такова четиво – как то цели да допълни и доразвие познанията, които ученици и студенти получават по конвенционален път в образователната система, но също и каква стойност то дава независимо от нея. Очакваме Вашето участие и въпроси!

Александър Куртенков е асистент в катедра „Методика на обучението по физика” на Физическия факултет от 2022 г. Защитава докторантурата си на тема звездни сливания в катедра „Астрономия” през 2017 г. и от същата година е главен асистент в Института по астрономия с НАО, БАН. В продължение на 13 години действа като оператор на най-големия телескоп в България – 2m RCC телескоп на НАО Рожен. Съавтор на 26 научни статии в областта на астрономията. Член на националната комисия за съставяне и проверка на олимпиадата по астрономия от 2014 г. насам. Активно насочен към подобряване на гимназиалното образование в България.