Търсене
Close this search box.

Физическият факултет на СУ с демонстрационен щанд на Софийския фестивал на науката

На 15 и 16 май учени от Физическия факултет (ФзФ) на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ представиха разнообразни научни демонстрации, както и възможностите за образование в програмите на ФзФ на СУ на специален двудневен демонстрационен щанд по време на Софийския фестивал на науката – най-мащабното събитие за популяризация на науката у нас.

Фестивалът се организира за 11-а поредна година от Британския Съвет в България, под патронажа на Министерството на образованието и науката и в партньорство със Столична община.
В рамките на двата фестивални дни, екипите на катедри „Астрономия“, „Метеорология и геофизика“, „Физика на кондензираната материя и микроелектроника“ и „Радиофизика и електроника“ представиха разнообразни и интересни експерименти за всички възрасти. Над 700 души научиха повече за физиката на плазмата и как можем да правим забавни експерименти дори вкъщи, откриха как работи сеизмографът, какво е атмосферното налягане, как сами могат да си направят прогноза за времето и още много други интересни и занимателни примери от света около нас.

По време на събитието бяха проведени и наблюдения на Слънцето, организирани от катедра „Астрономия“, с помощта на специален слънчев телескоп. Всички посетители имаха възможност да се запознаят и с актуалните научни проекти на катедра „Астрономия“, сред които „Регионален астрономически център за изследвания и образование – РАЦИО“ (Договор Д01-383/18.12.2020 г. с МОН) и „Българска наблюдателна станция на пан-Европейския нискочестотен радиотелескоп LOFAR (LOFAR-BG)“ (Договор Д01-389/18.12.2020 г.), включени в Национална пътна карта за научна инфраструктура на България.

Интервю за сп. Българска Наука с проф. дфзн Георги Райновски, декан на Физическия факултет на СУ по време на Софийски фестивал на науката / Sofia Science Festival 2021 можете да гледате тук.