Търсене
Close this search box.

Докторантска програма за научни изследвания на Европейската южна обсерватория, Гархинг, Германия

Програма за научни изследвания на Европейската южна обсерватория предоставя изключителна възможност на докторанти да провеждат своите изследвания в динамичната научна среда на една от водещите световни обсерватории за период от минимум 6 месеца и до две години.

ЕСО е водещата междуправителствена астрономическа организация в Европа. Приблизително 110 астрономи, 40 стипендианти и 40 докторанти провеждат авангардни изследвания в области, вариращи от екзопланети до космология, като предлагат една от най-стимулиращите научни среди в света.

Позиции на ESO са отворени за студенти, записани в докторантска програма по
астрономия или свързани с нея научни области (наблюдателна, теоретична и
фундаментална астрофизика). Студентите, приети в програмата, работят по студентския си проект под официалния надзор на научния ръководител от родния си университет, но се очаква да дойдат в ESO, за да работят и учат под съвместния надзор на щатен астроном на ESO или под  съвместния надзор на екип от щатен астроном на ESO и стипендиант. Кандидатите, които кандидатстват за студентските стипендии на ESO в Гархинг, се настаняват в централата на ESO в Гархинг (Германия).

Кандидатите и техните ръководители от родния им институт трябва да съгласуват и координират научноизследователския си проект съвместно с бъдещия си ръководител от ESO, след което могат да кандидатстват за докторантска стипендия на ESO за период от минимум 6 месеца и до две години, по време на който са наети и получават заплащане от ESO. За тази цел с научния ръководител на ESO трябва да се свържете доста преди крайния срок за кандидатстване (следващият краен срок е 30 април 2023 г.). Списък на потенциалните ръководители на ESO и техните изследователски интереси можете да намерите в края на обявата. Очаква се написването на дипломната работа да бъде извършено след завръщането в родния институт.

Студентите на ESO се възползват от съвместна, международна и мултидисциплинарна научна среда, в която се ценят иновациите и творчеството. Те остават в крак с най-новите постижения в науката и имат възможност да общуват с най-добрите изследователи. Освен това студентите имат възможност да допълнят своя научен профил, като работят на доброволни начала като съорганизатори на няколко редовни научнисъбития като Journal Clubs, тематични кафета и семинари. Студентите могат да бъдат част от SOC/LOC на конференциите, организирани в ESO, и да бъдат наставници на
магистри в сътрудничество със сътрудник на ESO или астроном. Освен това ESO приветства кандидатури за участие в Програмата за посетители на ESO (https://www.eso.org/sci/activities/garching/personnel/visitors.html) от университетските ръководители на докторантите, за да подкрепи тяхното научно посещение в ESO през периода, обхванат от студентската стипендия на ESO.

Студентите в Гархинг могат да посещават и да се възползват от поредицата лекции, изнасяни в рамките на Международната изследователска школа по астрофизика „Макс Планк“. Студентите на ESO имат възможност да участват и в много информационни дейности.

Ако се интересувате от това да подобрите опита си в докторантурата в международна и културно богата среда, да разширите мрежата си от потенциални сътрудници и да затвърдите научния си профил чрез продължителен престой в ESO, моля, кандидатствайте, като попълните уеб формуляра за кандидатстване, достъпен на адрес http://recruitment.eso.org/