Търсене
Close this search box.

НА 26 МАРТ: ФАКУЛТЕТСКИ НАУЧЕН СЕМИНАР „ФИЗИКАТА ДНЕС“ НА ТЕМА „СПЕКТРАЛЕН МЕТОД ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ТЕМПЕРАТУРАТА НА АТОМИТЕ ВЪВ ВОДОРОДЕН РАЗРЯД“ ОТ ДОЦ. Д-Р СНЕЖАНА ЙОРДАНОВА

Спектралните методи са едни от най-утвърдените и широко използвани за диагностика в астрофизиката и физиката на плазмата. Излъчващите атоми, молекули и йони дават представа за плазмените процеси и пламените параметри. Тези методи на диагностика са неинвазивни и регистрирането на емисионните спектри във видимия диапазон обикновено е сравнително лесно. От друга страна, тълкуването им може да е доста сложен процес, по-специално при плазма при ниско налягане, която е далеч от топлинно равновесие, т.е. в случая на неравновесна плазма.

Измерването с висока разделителна способност на профила на спектрална линия, дава възможност за определяне на набор от плазмени параметри. В лекцията ще бъде представен анализ на профила на Балмеровата спектрална линия – Нα – регистриран с висока разделителна способност при различни газоразрядни източници във водород при ниско налягане. Акцентът е върху получаването на температурата на атомите, която е важен плазмен параметър, необходим при разработване на числени плазмени модели.

  • КОГА: на 26 март (вторник) от 16:00ч. до 17:00ч.
  • КЪДЕ: Зала А315, Физически факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“
  • ЛЕКТОР: доц. д-р Снежана Йорданова, катедра „Оптика и спектроскопия“ към Физическия факултет на СУ

Малко повече за лектора…

Снежана Йорданова завършва бакалавърската специалност „Физика“ към Физическия факултет през 2002г. През 2004г. завършва магистърска специалност „Физика на плазмата“. В периода 2004-2008 е докторант във Физическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски“. През 2008г. започва работа като физик към катедра „Оптика и спектроскопия“, а една година по-късно като асистент. През 2010г. защитава дисертационен труд на тема „Спектроскопия на високочестотни разряди“, след което преминава на академичната длъжност главен асистент. От 2018 г насам, заема позицията доцент. Снежана Йорданова, чете лекции и води упражнения към бакалавърската програма по „Оптометрия“, както и в магистърските програми по „Оптометрия“, „Оптика и спектроскопия“ и „Плазмени технологии и термоядрен синтез“.

Научната дейност на Снежана Йорданова е в областта на физика на плазмата и газовия разряд. По-конкретно, диагностика с методите на оптичната емисионната спектроскопия на различни газоразрядни източници (високочестотни, микровълнови, постояннотокови и дъгови) при ниско и високо налягане, както и в различна по състав газова среда.